معاون اسبق سازمان سنجش با آغاز انتخاب رشته آزمون سراسری سال 92، در توصیههایی به داوطلبان، گفت: انتخابها بر اساس رشته باشد، نه دانشگاه،بنابراین داوطلبان باید توجه کنند که ترتیب انتخاب رشته بر اساس علاقه است
دکتر محمد حسین پورکاظمی، در گفتوگو با خبرنگار «دانشگاهی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان اینکه انتخاب رشته، انتخاب زندگی و کار آینده افراد است، اظهارکرد: این مسئله بسیار با اهمیت است، چرا که یک فرد عموما در سن 18 تا 21 سال تصمیم میگیرد که در زندگی آینده خود چه راهی را در پیش بگیرد.
وی با تاکید بر ضرورت مطالعه دقیق دفترچه انتخاب رشته، تصریح کرد: چند سالی است که سازمان سنجش کتاب آشنایی با رشتههای دانشگاهی را تهیه کرده است، علاوه بر این به داوطلبان توصیه میشود با افرادی که در خانواده، اقوام، دوستان و یا حتی معلمان خود هستند، مشورت کرده تا بدانند ماهیت هر رشته چیست، چرا که معمولا داوطلبان در دوران دبیرستان با رشتهها آشنا نمیشوند و هرچند ممکن است برخی از رشتهها را شنیده باشند، اما ماهیت آنها را نمیدانند.
پورکاظمی با بیان اینکه انتخاب رشته برای داوطلبان با رتبههای بهتر، مهمتر و مشکلتر است، گفت: سه سال پیش فردی به من مراجعه کرد و میخواست از رشته کامپیوتر دانشگاه شریف به رشته اقتصاد تغییر رشته دهد، در حالی که با رتبه 130 در این رشته پذیرفته شده بود. مشکل از اینجا بود که در دوره دبیرستان معمولا این افراد باورهای اشتباهی پیدا میکنند که بعدا متوجه میشوند که درست نیست.
معاون اسبق سازمان سنجش با بیان اینکه بسیاری از داوطلبان با استعداد زمانی که از رشته تحصیلی خود فارغ میشوند، برای مقاطع بالاتر تغییر رشته میدهند، اظهار کرد: این موضوع نیز دقیقا به دلیل عدم شناخت فرد از رشته مورد نظر خود در دوره کارشناسی بوده است و تقریبا تلاشی که فرد در طول این سالها در این رشته کرده است، به هدر میرود.
پورکاظمی با بیان اینکه برخی مواقع دانشگاهها دورههای آشنایی با رشتهها را برگزار میکنند، تصریح کرد: متاسفانه امسال انتخاب رشته در اوج تعطیلی دانشگاههاست و این موضوع سبب شده که اینگونه برنامهها کمتر انجام شود.
وی به داوطلبان توصیه کرد: داوطلبان رتبههای بهتر، رشتهای را انتخاب کنند که با آن آشنایی بیشتری داشته باشند و از افرادی که در این رشته فارغالتحصیل شدهاند و کار میکنند، مشورت بگیرند، به عنوان مثال فردی که میخواهد رشته معماری بخواند، باید کمی حس هنری داشته باشد.
وی با بیان اینکه تا پایان زمان انتخاب رشته فرصت زیادی باقی نمانده است، گفت: عدهای میگویند که ما فقط میخواهیم قبول شویم که این بدترین نوع انتخاب رشته است، چرا که بسیاری از رشتهها بازار کار مناسبی ندارند، بنابراین فرد پس از سنجش علاقه و استعداد خود، باید از بازار کار رشته مورد نظر اطلاعات مناسبی کسب کند.
پورکاظمی افزود: برای مثال در برخی از رشتههای علوم انسانی حتی با کارشناسی ارشد کار مناسبی برای فرد پیدا نمیشود و اصطلاحا بازار کار این رشتهها اشباع شده است، از سوی دیگر دانشجویان باید از سالهای پایین به دنبال جذب شدن در محیط کار باشند.
معاون اسبق سازمان سنجش همچنین با بیان اینکه یکی دیگر از نکات مهم انتخاب رشته، نحوه پر کردن فرم است، گفت: داوطلبان میتوانند 150 رشته محل کنکور سراسری و 20 رشته محل آزاد را انتخاب کنند، اما برای این انتخاب باید توجه داشته باشند که برای مثال دورههای شبانه خوابگاه ندارند و یا پردیسهای خودگردان و بینالملل دانشگاهها طوری پیشبینی شده که از خروج دانشجویان به خارج از کشور جلوگیری کنند، بنابراین باید به شهریههای آنها نیز در زمان انتخاب رشته توجه کرد.
وی با بیان اینکه در دوره کارشناسی تفاوتی میان دانشگاههای بزرگ شهرستانها و دانشگاههای تهران وجود ندارد، اظهارکرد: در حال حاضر ما داوطلبان خوبی داریم که میتوانند دانشگاههای تبریز، اصفهان، شیراز و ... را انتخاب کنند و قبول شوند، اما اصرار دارند که دانشگاههای تهران را انتخاب کنند، در حالی که در دوره کارشناسی این دانشگاهها چیز کمی از دانشگاههای تهران ندارند.
پورکاظمی با بیان اینکه طبق آمار بیشترین مشروطی برای دانشجویان غیربومی است، گفت: زمانی که داوطلب میتواند پس از دانشگاه بر سر سفره خانواده خود باشد، چرا اصرار دارد که دانشگاههای شهرهای دیگر را انتخاب کند، خوشبختانه ما در تمام شهرها دانشگاه داریم و هیچ وقت یک اصفهانی نباید فکر کند که دانشگاه صنعتی اصفهان یا اصفهان چیزی کم از دانشگاههای تهران دارد.