اخبار / دانشگاهی / آخرین جزئیات بازنگری سهمیه‌های کنکور اعلام شد به اشتراک گذاری در Facebook به اشتراک گذاری در Google+ به اشتراک گذاری در Twitter کتاب هدیه دهید

آخرین جزئیات بازنگری سهمیه‌های کنکور اعلام شد

<>به گزارش خبرنگار مهر، شهرام یزدانی مشاور آموزشی رئیس جمهور در پاسخ به سوالی در مورد بازنگری سهمیه‌های کنکور گفت: در ابتدا باید به این سوال جواب داد که آیا سهمیه چیز مذمومی است؟ خیر؛ کشوری نداریم که سهمیه نداشته باشد. سهمیه در کشورهای مختلف با سه هدف انجام می‌شود، عدالت، تنوع و احترام اجتماعی است.

<>وی در مورد هدف عدالت توضیح داد: همه افراد باید از تحصیلات عالی برخوردار باشند ولی برخی موارد خارج از انتخاب فرد است. دو نفر با توان فکری یکسان داریم. اما این دو فرد شانس یکسان ندارند. اصطلاحی به نام قرعه‌کشی اجتماعی وجود دارد و شانس افراد با یکدیگر برابر نیست. باید تأثیر این قرعه کشی اجتماعی را حذف کنیم. باید برای رسیدن به عدالت آموزشی تلاش‌های متفاوت را بسنجیم ولی تفاوت‌های افراد باید دیده شود.

<>

<>سهمیه از نوع آمریکایی

<>

<>مشاور آموزشی رئیس جمهور با اشاره به اینکه در آمریکای شمالی سهمیه «تنوع» داریم، گفت: این سهمیه بر این اساس است که اگر جایی دیدیم آقایان سفید پوست بیشتری وارد می‌شوند، کاری کنیم که خانم‌های سیاه‌پوست هم وارد شوند. سهمیه دیگر کهنه‌سربازها هستند و جامعه برای احترام به این گروه و خانواده آنها سهمیه اختصاص می‌دهد.

<>وی با تاکید بر اینکه سهمیه‌ها در همه دنیا وجود دارد، گفت: در کشور ما کمی کج‌سلیقگی انجام شده است. سهمیه مناطق سه گانه و مناطق محروم درست کار شده است. ذات سهمیه ایثارگران و رزمندگان و جانبازان درست است ولی هرچقدر از جنگ تحمیلی دور شدیم، کج سلیقگی انجام شده است.

<>یزدانی افزود: ۳۰ درصد دانشجویان رشته‌های برتر پزشکی از طریق سهمیه‌ها پذیرش می‌شوند و برای رشته‌های لوکس این عدد بالاتر است.

<>وی در مورد روند فعلی بازنگری سهمیه‌ها گفت: در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهادات ارائه شده است. در حال حاضر تصمیم خاصی گرفته نشده، ولی رئیس جمهور دستور داده که کمیته شورای عالی انقلاب فرهنگی آن را بررسی کند.

<>مشاور رئیس جمهور اظهار کرد: در حال حاضر سهمیه ایثارگران، رزمندگان، جانبازان جداگانه دیده شده‌اند ولی پیشنهاد این است که همه سهمیه‌ها با هم به صورت مجموع دیده شوند.

<>وی اظهار کرد: در بسیاری از کشورهای توسعه یافته نه تنها سهمیه وجود دارد، بلکه فرد دارای سهمیه اگر عملکرد تحصیلی خوبی نداشته باشد، دانشگاه برای او کلاس‌های ویژه می‌گذارد.

<>به گفته یزدانی؛ سهمیه قابل دفاع است ولی گاهی عارضه ایجاد می‌کند، برای مثال ممکن است سبب مهاجرت نخبگان شود.

<>

<>حداقل زمان مورد نیاز برای تغییر کلی شیوه پذیرش سال ۱۴۰۶ است

<>

<>مشاور رئیس جمهور در پاسخ به خبرنگار مهر در مورد اینکه آیا تغییر شیوه پذیرش دانشگاه‌ها در دستور کار دولت قرار دارد؟ به طور قطع این برنامه وجود دارد. در حال حاضر شیوه پذیرش و سهم معدل در کنکور در سال ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ در دستور کار قرار دارد ولی حداقل زمان مورد نیاز برای تغییر کلی شیوه پذیرش ۱۴۰۶ است.

<>وی در مورد سیاست دولت در خصوص تأثیر معدل در کنکور گفت: هدف کنکور این است که بهترین فرد برای رشته‌ای بر اساس عملکرد تحصیلی و علاقه‌ای که دارد، انتخاب شود. در مورد این موضوع مطالعات بسیاری انجام شده است. مطالعه شده که تفاوت معدل یک فرد چقدر می‌تواند پیش‌بینی کند فرد دانشجوی پزشکی بهتری باشد، عملکرد تحصیلی بهتری داشته باشد و پزشک بهتری باشد.

<>

<>در پزشکی معدل تنها ۲۵ درصد در موفقیت تأثیرگذار است

<>

<>وی در ادامه تصریح کرد: نتیجه بررسی فوق مشخص کرد که به طور مثال در رشته پزشکی معدل صرفاً ۲۵ درصد در موفقیت فرد در این رشته تأثیرگذار بود.

<>رئیس مرکز تحقیقات ملی تحقیقات راهبردی آموزش علوم پزشکی خاطرنشان کرد: در دنیا آزمون‌های متعددی برای ورود به دانشگاه‌ها و پذیرش در رشته‌های دانشگاهی برگزار می‌شود. همانطور که عنوان شد تأثیر معدل نقش بسیار پایینی در کیفیت تحصیلی افراد در دوره‌های بالاتر تحصیلی دارد. حتی معدل دانشجویان علوم پایه کیفیت آموزش دوره ۴ سال بعدی یعنی تحصیل در دوره بالینی را پیش بینی نمی‌کند.

<>مشاور رئیس جمهور تاکید کرد: اصرار به اهمیت آن به دانش آموزان و خانواده‌ها قبل از کنکور فشار روانی وارد می‌کند. چند سالی است که با مصوبه کنکور از سه سال قبل از برگزاری کنکور این فشار وارد می‌شود. بنابراین حتماً باید مصوبه ۱۴۰۰ را مورد بازنگری مجدد قرار دهیم.

<>

<>جزئیات تاثیر قطعی معدل تا شنبه تایید می‌شود

<>

<>یزدانی خاطرنشان کرد: متأسفانه علی رغم اینکه خود وجود کنکور عوارض دارد، ما آمدیم با اعمال تأثیر قطعی معدل مشکلات را بدتر کردیم. قرار بر این بود در جلسه گذشته شورای عالی انقلاب فرهنگی این مورد را در شورای عالی آموزش و پرورش بررسی کنیم. علی رغم اینکه هیچ‌یک از وزرا موافق نبودند، تأثیر قطعی معدل تأیید شد ولی جزئیات آن در شورای عالی آموزش پرورش تا شنبه تأیید شود.

<>وی افزود: با توجه به جزئیات تأثیر قطعی معدل در پایه‌های یازدهم و دوازدهم که اخیراً در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید، قرار است این شورا تصمیمی بگیرد که حداقل ضرر برای دانش آموزان داشته باشد.

<>مشاور رئیس جمهور خاطر نشان کرد: تأثیر قطعی معدل در کنکور یک قانون است که تصمیمات شورای عالی آموزش و پرورش باید در چارچوب این قانون باشد؛ بعید می دانم تأثیر معدل در کنکور مثبت شود.

<>وی اظهار کرد: ما به دنبال این هستیم که حداقل ضرر متوجه بچه‌ها شود و انعطاف پذیرترین تفسیر از قانون انجام شود. به نظر می‌آید روز شنبه در چارچوب قانون با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی که همان تأثیر قطعی از پایه‌های یازدهم و دوازدهم برای دانش آموزان است، تصمیمات لازم گرفته شود.

<>رئیس مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش علوم پزشکی در مورد اهمیت آموزش و دسترسی عادلانه به آموزش گفت: آموزش به نوعی محوری‌ترین پدیده اجتماعی است که در قلب بسیاری از مسائل جامعه وجود دارد. دسترسی عادلانه به آموزش کیفی و معنی‌دار مهمترین آزمونی است که یک تمدن، یک ایدئولوژی و حاکمیت، می‌تواند از آن بیرون بیاید.

<>وی افزود: اگر دسترسی در یک حاکمیت عادلانه به آموزش وجود داشته باشد نشان می‌دهد سایر نظام‌ها به خوبی فعالیت می‌کنند. توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی و توسعه فرهنگی و حتی توسعه اکولوژیک همه به آموزش بازمی‌گردند. قسمت تلخ آن نیز این است که در مقابل آموزش و سواد بی سوادی است که حلقه مشترک و معیوب بسیاری از مسائل است. تله فقر و بی‌سوادی حلقه‌ای چسبناک است که باعث می‌شود یک خانواده در آن گیر کنند.

<>به گفته مشاور رئیس جمهور؛ اگر بخواهیم توسعه همه جانبه داشته باشیم، مداخله خاص در آموزش می‌تواند بهترین مداخله باشد و می‌تواند حلقه‌های معیوب را بشکند. به همین دلیل موضوع تحول آموزش در دستور کار دولت چهاردهم قرار گرفته است.

<>

<>در شرف یک تحول بزرگ در عرصه آموزش هستیم

<>

<>رئیس مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش علوم پزشکی با بیان اینکه تحول بزرگی در آموزش اتفاق خواهد افتاد گفت: در زمان کوتاهی ده‌ها نشست مختلف در این زمینه صورت گرفته و در شرف یک تحول بزرگ در زمینه آموزش هستیم. این موضوعی است که خیلی رسانه‌ای نشده و در سطح آموزش و پرورش هم خیلی بازتاب پیدا نکرده است.

<>وی با بیان اینکه ما به دنبال دسترسی عادلانه به آموزش هستیم، گفت: دسترسی به آموزش حق همه کودکان است و هیچ‌کس کودکی نباید از تحصیل محروم شود و این باید خط قرمز ما باشد.

<>

<>۹۰۰ هزار نفر بازمانده از تحصیل داریم

<>

<>وی افزود: در حال حاضر بین کودکان ۶ تا ۱۸ سال در کشور ۹۰۰ هزار نفر بازمانده از تحصیل هستند. این نسبت در تحصیلات ابتدایی ۹۸ درصد، متوسطه اول ۹۰ درصد و متوسطه دوم حدود ۸۰ درصد است. در حال که یک مورد آن هم باید برای ما فاجعه دیده شود.

<>یزدانی در مورد اقدامات انجام شده در این زمینه گفت: در حال حاضر نهضت مدرسه‌سازی شکل گرفته تا دسترسی فیزیکی به مدرسه محقق شود. جنبه مهم دیگر که به موازات نهضت اول در حال پیگیری است و جلسات هفتگی در مورد آن داریم اصلاحات کیفی است که هر هفته در شورای عالی آموزش و پرورش در حال پیگیری است.

<>وی اظهار کرد: آموزش فرآیندی است که افراد برای زندگی آماده شوند. ولی این جمله در دل خود مفسده و تالی فاسد زیادی دارد. اولین معنای آن این است جدا کردن تحصیلات از زندگی است.

<>مشاور رئیس جمهور ادامه داد: بچه‌های ما بچگی نمی‌کنند و درس می‌خوانند به این امید که شاید تحصیلات سبب شود، بتوانند در آینده زندگی کنند. در حالی که کشورهای توسعه یافته تلاش می‌کنند تحصیلات بخشی از زندگی باشد.

<>وی با اشاره به شاخص سال‌های توقع تحصیلات یا سال‌هایی انتظار می‌رود یک فرد تحصیل کند، گفت: هر چه جامعه توسعه یافته‌تر باشد، میزان سال‌های این شاخص بیشتر می‌شود. هر چه جلوتر می‌رود ما افراد جامعه مان را از زندگی دور می‌کنیم. تحصیلات بخش جدایی ناپذیر زندگی باید باشد و بخشی از زندگی باشد. ما فرض می‌کنیم تحصیلات فرد را برای زندگی آماده می‌کند ولی آیا در حال حاضر فرزندان ما مهارت‌های فردی و شهروندی را آموزش می‌بینند؟ توسعه عاطفی اجتماعی و مهارت‌های خاص در آن شکل می‌گیرد؟ آیا بچه‌های ما نقادانه فکر می‌کنند، مسئولانه عمل می‌کنند؟ از معیشت خود بر می‌آیند؟

<>

<>بچه‌ها به خاطر ترس از ورود به زندگی ادامه تحصیل می‌دهند

<>

<>و ی اظهار کرد: من معتقدم که بچه‌های ما ادامه تحصیل می‌دهند چون می‌ترسند وارد زندگی شوند. باید به این موضوعات فکر شود و الان در حال فکر کردن به آن هستیم و اصلاحات آموزش و پرورش در حال انجام است.

<>یزدانی خاطر نشان کرد: آموزش و پرورش ما انباشته از محفوضات ولی بدون معنی است. دید دولت چهاردهم این است که با اصلاحات همه‌جانبه هم دسترسی اثر بخش و معنی دار ایجاد شود.

<>

<>نسبت پزشک و پزشک متخصص به جمعیت ایرانی

<>

<>مشاور آموزشی رئیس جمهور در پاسخ به سوالی در مورد افزایش ظرفیت پزشکی، ضمن تاکید بر این‌که افزایش ظرفیت پزشکی یک تهدید برای آموزش پزشکی بوده است، در مورد شرایط فعلی کشور گفت: به ازای هر ۱۰ هزار نفر ۱۱ پزشک عمومی در کشور وجود دارد و این عدد از همه کشورهای منطقه آسیایی و بسیاری از کشورهای همسایه و دنیا بالاتر است. در مقابل نسبت پزشک متخصص به ازای هر ۱۰ هزار نفر جمعیت در کشور ۵ نفر است که تقریباً از همه کشورهای همسایه و اغلب کشورهای دنیا بالاتر است.

<>وی با اشاره به ارتباط سرانه تولید ناخالص ملی و تعداد پزشک، توضیح داد: در کشورها هر چقدر سرانه تولید ناخالص ملی افزایش می‌یابد، تعداد پزشک به جمعیت افزایش می‌یابد. کشوری که بالای ۶۰ هزار دلار سرانه تولید ناخالص دارد، میانگین تعداد پزشک آن در ۱۰ هزار جمعیت ۳۵ پزشک است. ولی کشوری مثل ما که حدود ۲ هزار و ۵۰۰ تا ۲ هزار و ۷۰۰ دلار سرانه تولید ناخالص داخلی دارد، میانگین تعداد پزشک به ازای ۱۰ هزار نفر باید ۱۵-۱۶ پزشک باشد که در حال حاضر به همین میزان است و شرایط ما در کشور مناسب است.

<>یزدانی در مورد شاخص دیگری در این زمینه گفت: شاخص دیگر تعداد پزشک و میانگین سن جمعیت است. در افراد بالای ۶۵ سال نیاز به پزشک افزایش می‌یابد. کشورهایی که ۲۰ تا ۳۰ درصد جمعیت بالای ۶۵ سال دارند، سرانه پزشک به ازای ۱۰ هزار نفر بالای ۳۰ پزشک است. در کشور ما افراد جمعیت بالای ۶۵ سال حدود ۷ تا ۸ درصد است که تعداد پزشکان ما در این شاخص نیز مناسب است.
وی افزود: بنابراین تعداد کلی پزشک ما زیاد است، پزشک عمومی ما مناسب است و پزشک متخصص ما کم است و علاقه پزشکان برای ورود به تخصص است.

<>مشاور رئیس جمهور بابیان این‌که یکی از مشکلات صندلی خالی است، تاکید کرد: بنابراین غلط‌ترین کار پذیرش پزشک عمومی است. چرا چنین تصمیمی در کشور گرفته می‌شود که عواقب دارد؟

<>یزدانی با بیان این‌که کم‌ترین مشکل ما کلاس شلوغ و کمبود خوابگاه و میز آزمایش است، ادامه داد: مشکل اصلی در بخش بالینی است. پزشک برای به صلاحیت رسیدن نیاز به تجربه درمان بیمار دارد. پزشک برای رسیدن به صلاحیت حداقلی باید ۲ هزار تا ۲ هزار ۵۰۰ ساعت تجربه بالینی واقعی داشته باشد. حداقل تعدادی که یک پزشک در دوره کارورزی تجربه کند به صورت مستقل طبابت کند، ۳۰۰ بیمار است.

<>وی اظهار کرد: در شرایط فعلی بیمار گیر دانشجوی پزشکی ما نمی‌آید که تجربه مستقل درمان کسب کند. بررسی جامع انجام نشده ولی برخی می‌گویند ما ۵۰ بیمار هم نتوانستیم طبابت مستقل کنیم. این‌ها عواقب تصمیمات اشتباه است. این ابتدای کار است. پزشک اگر ۱۰ هزار ساعت تجربه مستقل نداشته باشد، به خبرگی نمی‌رسد. با این تعداد دانشجو چگونه می‌توان به این تجربه رسید؟

<>به گفته یزدانی؛ عمده مشکل و شکایات در مورد عدم دسترسی به خدمات سلامت در بخش تخصصی است. در حال حاضر در کشور ما نسبت پزشک عمومی به متخصص ۲ است. در اغلب کشورهای دنیا این عدد ۳ دهم و ۴ دهم است. یعنی پزشک عمومی کم‌تر از پزشک متخصص است. بنابراین اقدام اصلی باید تشویق و ترویج دوره تخصصی باشد. در بسیاری از کشورهای دنیا بسته تشویقی برای افزایش انگیزه پزشکان تعریف کرده‌اند.

<>

<>به عدد قانونی افزایش ظرفیت رسیده‌ایم

<>

<>وی با بیان این‌که قانون‌گذار که قانون را تصویب کرده می‌گوید منابع افزایش ظرفیت پزشکی تامین نشده است، در مورد احتمال قطع پذیرش دانشجوی پزشکی گفت: در مورد این موضوع باید شفاف‌سازی شود. ما به عددی که قرار بود در سال بعد به آن برسیم، امسال رسیدیم. قرار بود که از سال ۱۴۰۰ که ۸ هزار دانشجوی پزشکی پذیرش می‌کردیم، سالانه ۲۰ درصد اضافه شود و سال ۱۴۰۳ قرار بود به ۱۳ هزار و ۸۲۴ برسیم و سال بعد به ۱۶ هزار و ۵۰۰ نفر برسد. الان ما به پذیرش ۱۵ هزار نفر رسیدیم. یعنی از برنامه جلوتر هستیم.

<>یزدانی گفت: ما طبق صحبتی که با شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام دادیم، در صورت تامین منابع افزایش ظرفیت را انجام می‌دهیم ولی مثل سال قبل ۲۰ درصد افزایش نخواهیم داد بلکه در صورت تامین منابع به عددی که در جدول مصوب شورا آمده (۱۶ هزار و ۵۰۰ نفر) می‌رسانیم. چرا که ما جلوتر از برنامه هستیم.

<>وی در مورد دلیل این افزایش ظرفیت بیش از برنامه گفت: در فرآیند پذیرش هدف این بوده که طبق برنامه باشد افزایش پیدا کند ولی با بازی سهمیه‌ها و … این عدد افزایش یافته است و بخشی از پذیرش بیشتر از ظرفیت اعلامی از سوی سازمان سنجش تحمیل شده است. بنابراین بخشی از افزایش ظرفیت پیش از پایان برنامه محقق شده است.

<>

<>برنامه دولت چهاردهم برای تغییر در شیوه آموزش دانش‌آموزان

<>

<>مشاور رئیس جمهور در پاسخ به سوالی در مورد آموزش مجازی و تاثیر آن بر دانش‌آموزان گفت: در حال حاضر یک روشی مد نظر داریم که آموزش و پرورش در حال توسعه سناریوی آن است. این هدف آینده دور نیست و به زودی انجام خواهد شد.

<>وی در مورد این سناریو توضیح داد: ایده این است که چه با تعطیلی مدارس و چه بدون تعطیلی از ظرفیت آموزش مجازی استفاده شود و کلاس‌ها به صورت معکوس (Flipped classroom) اداره شود. یعنی دانش‌آموزان به جای این‌که در کلاس آموزش ببینند و در کلاس حل تمرین انجام دهند، محتوای آموزشی را در خانه به صورت ماژول های چندرسانه ببینند و در مدرسه حل تمرین کنند.

<>یزدانی با انتقاد از شیوه فعلی گفت: در شیوه فعلی چون حجم محتوا زیاد است، پرسش و پاسخ سقراطی شکل نمی‌گیرد. آموزش عمیق با پرسش و پاسخ ایجاد می‌شود.

<>وی خاطر نشان کرد: این بستر در حال توسعه یافتن است و از این طریق می‌توانند محتوا را آموزش ببینند. در هیچ بخشی به اندازه آموزش و پرورش فناوری اطلاعات و ارتباطات و بستر مجازی نفوذ نکرده است و باید از این ظرفیت استفاده کرد.



<>دریافت نمونه سوالات و پاسخنامه ادوار گذشته کلیه گروه های آزمایشی
کنکورهای سراسری و آزاد از سایت سنجش3



تاریخ خبر چهارشنبه ۰۱ اسفند ۱۴۰۳