مقالات /مدیریت / بررسی مقایسه ای تحلیل داده ها در شش سیگما، با کمک ابزارهای آماری و فنون تصمیم گیری چندشاخصه به اشتراک گذاری در Facebook به اشتراک گذاری در Google+ به اشتراک گذاری در Twitter کتاب هدیه دهید

بررسی مقایسه ای تحلیل داده ها در شش سیگما، با کمک ابزارهای آماری و فنون تصمیم گیری چندشاخصه

چکیده

     امروزه شش سیگما به عنوان یک رویکرد کارا و اثربخش حل مساله شناخته شده است. رایج ترین متدلوژی در شش سیگما، متدلوژی DMAIC است که شامل پنج مرحله تعریف مساله، اندازه گیری و سنجش، تحلیل، بهبود و کنترل می باشد. یکی از مهمترین ارکان متدلوژی شش سیگما استفاده از تکنیک ها و روش های آماری متعدد به منظور تحلیل داده ها و شناسایی علل ریشه ای معایب می باشد. به عبارت دیگر یکی از نقاط قوت این روش در مقابل سایر رویکردهای بهبود استفاده از روش های آماری می باشد. به گونه ای که در فاز تحلیل با استفاده از ابزارهای آماری می توان میزان تاثیر علل بالقوه را بر عوامل بحرانی کیفیت سنجش کرد. بر اساس بررسی پژوهشهای انجام شده تاکنون دسته بندی های متعددی از فنون آماری و جایگاه کاربردی آزمون های آماری در فاز تحلیل شش سیگما ارائه شده است، که به طور عمده به دودسته پارامتریک و ناپارامتریک تقسیم می شوند.
     هدف از این پژوهش در مرحله اول شناسایی دقیق نارسائی ها و کمبودهای ناشی از بکارگیری آزمون های آماری درفاز تحلیل شش سیگما و در مرحله دوم ارائه راهکار برای برطرف کردن موانع با استفاده از فنون تصمیم گیری چند شاخصه (MADM) در فضای تحقیق عملیات می باشد.
     با توجه به نتایج این پژوهش سه دسته از موانع و مشکلات اصلی حاصل از بکارگیری آزمون های آماری عبارتند از: شرایط استفاده از فنون آمار پارامتریک مهیا نباشد. حجم داده ها بسیار کم باشد و یا هیچ آزمون فرض مناسبی برای تصدیق علل ریشه ای وجود نداشته باشد.
      در این پژوهش با هدف برطرف کردن نقایص موجود به مطالعه منابع علمی معتبر در زمینه فنون تصمیم گیری چند شاخصه و بررسی انواع دسته بندی آن فنون پرداخته شد. در نهایت مدل و الگوریتم جدیدی برای بکارگیری فنون MADM در فازتحلیل شش سیگما ارائه شد:
      در الگوریتم ارائه شده به ویژگی های تصمیم گیرنده، مشخصات تکنیک های MADM، ویژگی های مساله و معیارهای مربوط به جواب به دست آمده نیز توجه کافی شده است. در ادامه مقاله نتایج حاصل از بکارگیری بخشی از الگوریتم و مدل پیشنهادی در یک شرکت صنعتی ارائه گردیده است که تاییدی است بر پوشش خلاهای موجود و راهکارهای جدید ارائه شده (در این مقاله در فاز تحلیل متدلوژی شش سیگما)، در نهایت و در بخش مطالعه موردی از دو تکنیک رایج آنتروپی شانون و TOPSIS برای سنجش میزان تاثیر علل بالقوه به نسبت میزان تاثیر آن ها بر CTQ ارائه می کند.

نویسنده : عادل آذر، سید حیدر میر فخرالدینی، علی اصغر انواری رستمی
تعداد صفحه : 35
مشخصات فایل : 729KB / PDF
قیمت : رایگان